Tervetuloa valokuvamaailmaani...

 
 

Tarvitsetpa kuvaajaa missä, milloin ja minne tahansa - olen käytettävissäsi kuvauksiin luonasi tai eri ympäristöissä. Tarvittaessa mukanani on valaisukalusto vaikkapa ”studiotason” henkilökuvauksiin. Mikäli mahdollista, käytän kuvauksissani aina vallitsevaa valoa. Valoa on aina - se vaan pitää nähdä ja sitä pitää osata lukea!  Tärkeintä kuvassa -- olipa sitten kyseessä taidevalokuva, dokumentaarinen uutiskuva, hääkuva, tai henkilökuva -- on valo ja tunnelma, näkemyksellisyys ja kuvallinen kerronta, sekä erityiseti henkilökuvissa - niiden sielukkuus.


Koskettavien kuvien tarve on kasvanut entisestään lukijoiden siirryttyä seuraamaan mediaa yhä enemmän tableteista ja älykännyköistä printtimedian rinnalle tai sen sijaan. Myös yritykset sekä yhteisöt tarvitsevat sivuilleen kuvia, jotka pysäyttävät ja herättävät katsojan mielenkiinnon.  Tänä päivänä miltei kaikki asiakaskuvani tilataan digitaalisina. Lehtien ja yritysten ohella myös yksityiset haluavat kuvansa tiedostoina printtien sijaan. Samansuuntainen kehitys on nähtävissä selkeästi henkilö- ja hääkuvissa. Nykyisin valokuvat liittyväkin saumattomasti  tietokoneelle, tabletteihin sekä matkapuhelimiin. Vaikka printtimedian osuus vähenee alati, toki  printtikuvat näkyvät edelleen , valokuvanäyttelyissä tai vaikkapa canvas -tauluina kotien seinillä.


Kuvien käytön helpottumisen myötä niitä myös julkaistaan harmittavan usein verkossa kuvaajan tietämättä ja korvauksetta. Kuvarosvous voi kuitenkin tulla kalliiksi. Kuvatoimistot sekä me ammatinharjoittajat pystymme onneksi jäljittämään luvatta kopioituja kuvia internetissä. Siihen on olemassa useitakin työkaluja, joista löytyy tietoa mm. Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry:n verkkosivuilta.


Kuvien julkaisukenttä myös mediassa on muuttunut filmiaikojen kuvan yksittäisestä julkaisemisesta lehdessä tämän päivän digikuvan monimuotoiseen presentaatioon. Siksi meidän ammattikuvaajien on nykyisin syytä olla erityisen tarkkoja mediatalojen kanssa tehtävien sopimusten kanssa koskien lähinnä kuvien käyttö-, julkaisu- ja tekijänoikeuksia. Sama koskee kuvien julkaisemisen vastuukysymyksiä. Sopimus kannattaa tehdä vain mikäli ehdot ovat kohtuulliset ja se on myös kuvaajan kannalta rahallisesti kannattavaa. Vain molempia osapuolia kunnioittava ja arvostava sopimus takaa sen, että saamme jatkossakin nauttia tasokkaasta kuvajournalismista!


Juha Laitalainen, kuvajournalisti, toimittaja, valokuvataiteilija


 

Kaikkea valokuvausta

” Et voi luottaa siihen mitä näet, jos mielikuvituksesi on kateissa.” Mark Twain

”Strange fruit”- Taiteiden yö Helsinki 2007.

Taidolla ja Tunteella

Heurekan planetaariossa  2008.

Katunäkymä Nairobin Kiberasta Keniasta 2009. Kuva oli esillä Kulttuurien museon näyttelyssä ”Mobiili Afrikka” 2010-2011.

Raippaluodon silta 10.4.2009

Voitonpäivän ilotulitus Moskvajoella 9.5.2013.